• Client Merseycare
  • Location Liverpool
  • Duration 15 months
  • Completion January 2015
  • Value £21.1m

Merseycare

Clock View is the first of five sites for development under the TIME (To Improve Mental Health Environments) Initiative by Mersey Care NHS Trust,

Clock View is a state-of-the-art mental health facility for the Walton community in Liverpool. The project involved the development of site to provide a 85 bed inpatient facility including learning and education/training spaces, interview rooms for assessment and crisis resolution home treatment teams and administration/office areas.

The building was designed as a sequence of low pavilions with semi-private and secure gardens that are interlinked by more prominent treatments and offices to create an intensive therapeutic setting.

As well as ecological landscape gardens, staff and service users enjoy a range of artwork commissioned with the building. This new hospital marks a step change in the quality of mental health facilities in the North West of England and is conceived to foster recovery and well-being.

Project Design

Concept Architect: Medical Architecture Architect: Medical Architecture Services Engineer: Arup Structural Engineer: Arup

Key Features

  • Gross internal floor area of 6,100m2
  • Provision of specialist laboratories and education/training facilities
  • Provision of specialist sterile services and extensive M&E installation requirements as well as traditional M&E installations
  • Validation of ventilation and air quality in respect of filtration, airflow patterns and relative air pressures as part of controlled environmental conditions to prevent microbial or particulate contamination
  • Operational Qualification – Testing, proving and documenting that all installed systems were fully operational following commissioning, and provide the correct environmental conditions and service connections for the correct operation of the sterilization/decontamination processes, and functions within pre-determined limits
  • Office Accommodation/Admin zone including meeting and communal areas and general support spaces
  • Sustainable technologies used throughout the building with the project constructed to BREEAM Excellent
  • LIFT Procurement
  • 4 year Framework
  • Timber Frame
  • 85 individual beds including Adult Dementia and PICU Wards

Sign up to the HERON newsletter

Newsletter Signup
Sending